Stațiunea Păltiniș
ALTITUDINE
Stațiunea montană și turistică Păltiniș este situată pe versantul nord-estic al Munțiilor Cindrel, la 32 de km distanță de orașul Sibiu. Aceasta este cea mai veche și cea mai înaltă stațiune montană din România.
Așezarea, de sub Vârful Oncești, ce se întinde într-o pădure de conifere, la altitudinea de 1442 de metri, a fost întemeiată de Societatea Carpatina Transilvania, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Datorită vechimii lor de peste un secol, trei dintre cele peste 40 de vile ridicate în timp, în stațiune, au fost declarate monumente istorice, și anume: Casa Turiștilor, Casa Medicilor și Sala Monaco.
Factorul terapeutic principal îl reprezintă climatul alpin cu aer puternic odorizant, bogat în aerosoli și radiații ultraviolete. Calitatea aerului pur din această stațiune este benefic în tratarea asteniilor, surmenajului fizic și intelectual, anemiilor, sechelelor pulmonare, precum și a deficiențelor de creștere la copii.
Complexul de ski și agremenet este situat la 30 de km de Sibiu, pe platoul Poiana Poplacii, la 1 km înaintea Stațiunii Păltiniș, la o altitudine de 1.400 de metri în Munții Cindrel. Complexul oferă iubitorilor de sporturi de iarnă cinci pârtii dotate cu 4 instalații de transport pe cablu, tunuri de zăpadă, centru de închirieri, școală de ski și snowboard, apres ski bar, construit după model austriac, tabere și evenimente.
Arka Park îți oferă o combinație unică de activități pentru toate vârstele, reprezentând un mod încântător de a-ți petrece timpul liber. Aici poți experimenta aventuri de neuitat alături de întreaga familie, de prieteni sau colegi.
Parcul îți pune la dispoziție multe elemente interesante și provocatoare, traseele având grade diferite de dificultate, putând, chiar, fi parcurse unul după celălalt. Distracția resimțită în urma parcurgerii traseelor rezidă în capacitatea lor de a-ți oferi un fior, fără a te pune în pericol. Nu este necesară o experiență anterioară pentru a face față traseelor, ci doar echilbru, coordonare și dorință de aventură și adrenalină.
Un important obiectiv turistic în stațiune îl reprezintă Schitul, o biserică din lemn cu hramul “Schimbarea la față”, sfințită în anul 1927, și nu doar pentru că adăpostește mormântul cunoscutului filosof Constantin Noica, a cărui Casă Memorială se află tot la Păltiniș. Filosoful este cel care a petrecut aici ultimii săi ani din viață, timp în care a înființat școala de la Păltiniș.
Schitul a devenit un veritabil loc de pelerinaj începand cu anul 2006, atunci când mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu Streza, a donat acestuia o bucățică din Sfânta Cruce, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Ea fusese adusă în anul 2004 în România, de preoți olandezi, după ce timp de 1.000 de ani a fost păstrată la Catedrala Sfântului Gertrudis din Amsterdam, adusă fiind acolo de pelerini.